Irások

A szemszárazság okai, kezelése 2008.05.24. 14:38

Dr. Pámer Zsuzsanna
PTE ÁOK Szemklinika, Pécs


A szem kipirosodásával, csipásódásával, égő-, kaparó-, homokszemcsék érzetével járó tünetcsoportot „száraz szem” szindrómának hívjuk. A szem szárazsága kíséri szinte valamennyi autoimmun betegséget, de idősebb korú embereknél, poros, füstös környezetben élőknél, computeren, légkondicionált, száraz levegőjű helyiségben dolgozóknál háttérbetegség nélkül is gyakori.
A szem felszínét beborító könnyfilm kb. 0,1 mm vastag, három rétegből áll. A szaruhártyát és kötőhártyát lesimító alsó réteget a kötőhártya kehelysejtjei, a középső vizes réteget a járulékos könnymirigyek termelik. A felszínes zsírréteg, mely megakadályozza a könnyfilm gyors elpárolgását a szemhéjszéli mirigyek terméke. A könnymirigy csak akkor termeli a könnyet, ha sírunk, vagy nevetünk, vagy valamilyen más inger miatt ered el a könnyünk. A könnyfilm folyamatosan termelődik, a feleslegessé vált része a könnycsatornán keresztül az orrunkba távozik (ezért folyik az orrunk, ha sírunk). A könny szerepe a szemfelszín folyamatos nedvesítése, tisztítása, a belekerült idegen anyagok, kórokozók kimosása, és a benne oldott ellenanyagok révén a gyulladás megelőzése.
A száraz szem szindrómát okozhat mind a könny mennyiségének csökkenése, mind az összetételének megváltozása. A könny mennyisége (főként a vizes fázis) csökken az életkor előrehaladtával, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletta, bétablokkolók, antidepresszáns gyógyszerek, nem- steroid alapanyagú gyulladás ellenes gyógyszerek) szedése mellett, a könnymirigy és a járulékos mirigyeinek betegségei (gyulladás, daganat) mellett. A csökkent könnytermelés az oka az autoimmunbetegségeket kísérő szemszárazságnak is. Ugyanazon tüneteket okozza a könny összetételének megváltozása is. Ha a szemhéjszéli betegségek miatt hiányzik, vagy kóros a felszínes zsíros réteg, akkor gyorsan elpárolog a könnyfilm. Ha a legalsó réteg kóros (legtöbbször a kötőhártya betegsége, gyulladása, maródása, hegesedése miatt), akkor instabillá válik a könnyfilm, nem simítja el a felszínt, gyorsan elfolyik. Ugyanez következik be, ha a hegek vannak a szem felszínén, melyeket nem tud kiegyenlíteni a könnyfilm.
A száraz szem szindróma kezelése állhat a könny pótlásából, a meglévő kevés könny elfolyásának megakadályozásából. Ez utóbbi esetben a könnyelvezető csatornák bevezetőnyílását zárjuk el dugóval, vagy égetjük el tartósan elzárva azt.Ebben az esetben elvész a könnyfilm tisztító, mosó hatása, így fokozottan kell figyelni a fertőzésekelkerülésére (gyakori kézmosás, poros, szennyezett levegő kerülése). A könny pótlására műkönny cseppeket, illetve géleket alkalmazunk. Enyhe szempanaszok esetén, vagy ha a vizsgálatok alapján kevés a termelt könny mennyisége, a vizes fázis pótlása javasolt. Ilyen műkönny az Unilarm, Humalac C, Lacrima OK, Liquifilm. Ritkábban kell cseppenteni, ha a könnyfilm stabilitását is fokozó cseppet használunk, mint pl. Humalac-B, Lacrisin, Artelac, Cellovisc, Dacrolux. Ha a könnyfilm összetétele (is) megváltozott javasolt a lipidréteg pótlása (pl. Oftagéllel), a hám kiszáradását megelőző regenerálódását elősegítő cseppek, mint Oculotect fluid, Tears Naturale II, vagy gélek, mint Oculoctect-, Actovegin-, Corneregél használata. A szemben cseppentve géllé változik, és így tartós védőréteget képez a Systane csepp, melyet elegendő 3-5-ször cseppenteni naponta. A műkönny cseppek és gélek a panaszoktól függő gyakorisággal használhatók (akár félóránként is), több szert (pl. cseppet és gélt) is használhatunk váltakozva, de ha naponta ötnél többször cseppentünk fennáll annak veszélye, allergiássá válhatunk a csepptartósító szerére, így ilyenkor tartósítószer-mentes cseppek használata javasolt.
Ha a szemcseppek vagy gélek nem elegendőek a panaszok megszüntetésére, akkor a szemorvos az alapbetegségtől függően egyéb kezelést ajánl. Ilyen kezelés lehet a saját vérből készült, fiziológiás sóoldattal, vagy műkönnyel kevert szérum cseppentése, vagy immunológiai betegségek kezelésére is alkalmazott Sandimmunból készített szemcsepp, vagy szteroidot tartalmazó csepp használata. A szteroidos csepp, tartós használata kerülendő, mert zöldhályogot (magas szemnyomást) és szürkehályogot (a szemlencse elborulását) okozhatja. Súlyos szemfelszíni szárazság, kísérő szaruhártya betegségek esetén segíthet a magas víztartalmú terápiás kontaktlencse viselése is. Átmenetileg szükségessé válhat a szemhéjak összevarrása.

Táblázat: Leggyakrabban használt műkönnyek:

Vizes fázis pótlására natrium chlorid Unilarm
  Polyvinylalkohol Humalac A, Humalac C, Lacrima OK, Liquifilm
Könnyfilm stabilitását fokozza Hypromellose Humalac B, Lacrisin
  Methylcellulose Artelac, Cellovisc, Dacrolux
Lipidréteg pótlása vazelin, paraffin, carbomer Oftagel
Felületi feszültséget
csökkent (éjszakára)
polividone, povidone Oculotect fluid
Hámot védi, regenerációját segíti Dextran Tears Naturale II
  Retinol Oculotect szemgél
  Haemoderivatum Actovegin 20% szemgél
  Dexpanthenol Corneregél
Szemben gél alakúvá válik,
védőréteget képez
hydroxypropyl guar Systane szemcsepp