Irások

SLE-s betegségben szenvedők étrendi tájékoztatója 2007.01.04. 15:32

Az SLE ismeretlen eredő, több szervet érintő rendszerbetegség. Nőknél kb. 10-szer gyakoribb, mint a férfiaknál különösen a 16-40 éves korosztály a legérintettebb. A klinikai kép változatos, többnyire hullámzó lefolyás jellemzi. „Jó és rossz” időszakok váltják egymást.

Savóhártya-gyulladások (serositisek) pl.:mellhártyagyulladás (pleuritis), szívburokgyulladás (pericarditis), illetve bőrtünetek megjelenésére gyakran számíthatunk. A sokízületi gyulladás (polyarthritis), az anti-foszfolipid tünet együtteshez társuló érrendszeri sérülés és szövődmények szintén gyakran észlelhetők. A betegség kimenetele szempontjából a leginkább meghatározó a vese és a központi idegrendszer érintettsége.

A betegség kimenetelét befolyásolják a fertőzéses szövődmények is.

 

 

Klinikai tünetek

 

A kezdeti tünetek legtöbbször általános jellegűek, mint gyengeség, fáradékonyság, láz, fogyás, ritkábban idegrendszeri elváltozások, urológiai problémák.

 

 

Bőr- és nyálkahártya eltérések

 

  1. Fényérzékenység, amely általában fokozott napfény hatására jelenik meg.
  2. Pillangószárny bőrpír az arcon, pontszerű bevérzések, csalánkiütések, különböző bőrfekélyek, bőrön lévő érgyulladások.
  3. Márványfoltos bőrrajzolat megjelenése, amely nemcsak hideg hatására áll fenn.
  4. Nyálkahártya fekélyek.
  5. Fokozott hajhullás.

 

 

Ízületi- és izomtünetek

 

  1. Szimmetrikus sokízületi gyulladás igen gyakori, ennek megléte gyulladásos tünetekkel jár (emelkedett süllyedés), de CRP emelkedés nem észlelhető.

Jellemző az ízületi deformitás, ízületi duzzanat, íngyulladás, ínhüvelygyulladás. A szteroid kezelés következtében csontritkulás (osteoporosis), illetve csontelhalás alakulhat ki.

  1. Izomgyulladás is jelen lehet SLE-ben. Izombántalom felléphet az alapbetegség következményeként, önállóan vagy a gyógyszeres kezelés szövődménye miatt áll fenn.

 

A szteroid kezelés késői mellékhatásaként kialakuló csontritkulás miatt kalciumban bő étrend szükséges. A korai mellékhatásként megjelenhet cukorbetegség, illetve magas vérnyomás fennállása esetén szintén étrendi változtatások szükségesek a betegek részére.

 

 

A csontritkulás étrendi kezelése

 

Csontritkulásról akkor beszélünk, ha a csöves- és csigolyacsontok sűrűsége és tömege, a csöves csontok vastagsága csökken, a csontvégek ritkulásával repedések, csonttörések következnek be. A fentiek következményeként mozgási fájdalmak alakulnak ki. A csontritkulás népbetegség, amely kialakulásáért felelős lehet a nem megfelelő kalcium és foszfor bevitel is. Nemcsak a csontok, de az egészséges fogazat felépítéséhez is szükséges a kalcium.

Általában 1500 mg/nap kalciumra van szükségünk, idős korban 1200 mg/nap kalcium bevitele ajánlott.

 

 

Ajánlott élelmiszerek csontritkulás esetén:

 

Tej- és tejtermékek: fogyasztási tej, lehetőleg 1,5 % zsírtartalmú, savanyított tejtermékek (joghurt, kefir), sajtok, túró.

Sajtok közül a kevésbé zsíros fajták ajánlottak: Óvári, Túra, Köményes, Tolnai Sovány, Orda. Az ömlesztett sajtok magas zsírtartalmuk miatt kerülendők!

 

Gyümölcsös és olajos magvak: görögdinnye, sárgadinnye, birsalma, ribizli, szeder, eper, egres, mák, banán, naspolya, gesztenye, narancs.

 

Zöldségek és gombák: sütőtök, petrezselyem zöldje, petrezselyem gyökér, sóska, kelkáposzta, zöldbab, cékla, retek, csiperke, saláta.

 

Gabonatermékek: kétszersült, kifli, császárzsemle, foszlós kalács. Mérsékelt mennyiségben ajánlott: kenyérfélék, száraztészta.

 

A szteroid kezelés miatt gyakran fellépő magas vérnyomás betegség és cukorbetegség a korai mellékhatások közé sorolhatóak.

 

 

A magas vérnyomás betegség étrendi jellegzetességei

 

A magas vérnyomás betegség fennállása esetén a NaCl (konyhasó), bevitelt csökkenteni kell. Ezzel egy időben jótékony hatású a rostbevitel fokozása. A sós íz helyettesítésére használható a vasfű, vagy a sómentes fűszerkeverék.

Kerülni kell a következő élelmiszereket:

  • Füstölt ételek
  • Konzervek
  • Ízesítőszerek (Delikát, Vegeta, fűszerkeverékek)
  • Sajtok

 

 

A rostdús étrend

 

A rostok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ha nem fogyasztunk belőlük kellő mennyiségben, akkor számos bélrendszeri probléma keserítheti meg életünket, (pl.: székrekedés, bélgázosodás, haspuffadás).

Napjainkban sok rosttartalmú, illetve rostban gazdag tápanyag és élelmiszer található meg az élelmiszerboltokban, biotékákban.

 

Péksütemények: Graham kenyér- és zsemle, rozskenyér, bakonyi barna kenyér, tönkölybúza kenyér, magvas kenyér, Kornspitz kenyér- és zsemle, korpás kenyér.

 

Tésztafélék: durumlisztből vagy tönkölybúzalisztből készült száraztészták.

 

Egyéb rosttartalmú étrend-kiegészítők:

 

  • Korpatabletta
  • Búzakorpa- vagy zabkorpa
  • Korpáskeksz
  • Korpás Abonett extrudált kenyér
  • Zabpehely
  • Búzacsíra
  • Müzlifélék

 

Ezek közül a búza- és zabkorpát, búzacsírát, zabpelyhet beletehetünk a már elkészített főzelékbe, bele lehet keverni natúr joghurtba, kefirbe, tejfölbe is.

A legfontosabb a rostok fogyasztása esetén, hogy alkalmazásukkor a folyadékbevitel 1,5-2 liter legyen. Ha a rostok bevitele nem párosul megfelelő folyadékbevitellel, akkor székrekedést idézünk elő!

 

 

A cukorbetegség étrendje

 

A szteroid kezelés mellékhatásaként kialakult cukorbetegség a betegek számára egy újabb kellemetlen problémát jelent. A cukorháztartás felborulása miatt ebben az esetben is fontos a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő étrend megtanítása és betartása.

A betegség étrendi kezelése előtt számos alapfogalommal kell a betegnek tisztában lennie, például: szénhidrátok, glykémiás index, mesterséges édesítők.

 

Szénhidrátok: szénből, hidrogénből és oxigénből állnak. A legegyszerűbb felosztás szerint vannak egyszerű és összetett szénhidrátok.

Egyszerű szénhidrátok: cukrok- édes ízűek→ szőlőcukor, gyümölcscukor, laktóz, répacukor, tejcukor.

 

Összetett szénhidrátok:

keményítő - burgonya gumójában, a búza, a kukorica magjában van

cellulóz - növényi élelmiszerekben az élelmi rostok alkotórésze

 az emberi szervezet nem képes lebontani

inulin - csicsóka (édesgyökér) gumójába van

 

Nagyon fontos: a cukorbetegek étrendje NEM szénhidrát szegény! A meghatározott összkalória mennyisége 50-55%-a szénhidrát kell, hogy legyen.

Fontos a gyakori étkezés, napi 4-5x-i étkezést jelent. Ha nem elegendő az elfogyasztott szénhidrátmennyiség, akkor rosszullét léphet fel, amit „hypózásnak” (alacsony vércukorszint) nevezzük.

Cukorbetegség fennállása esetén a betegek ételei és italai nem tartalmazhatnak cukrot, cukorral készült alapanyagokat, illetve mézet sem! DE, hogy az édes ízt ne kelljen nélkülözniük, édesítőszerek használata engedélyezett.

 

Az édesítőszerek lehetnek:

  1. Mesterséges édesítők: - tabletta, por, folyadék szacharin, ciklamát, aceszulfam-K, aszpartam→ fenilketonúriában tilos „light” feliratú termékek.

2.      Cukorhelyettesítők: - szorbit: glukonon néven kerül forgalomba, hasi puffadásra hajlamos egyéneknél hasmenést, bélgörcsöket okozhat.

-   fruktóz: diétás befőttek, lekvárok, és egyéb készítmények édesítésére.

 

 

Veseérintett betegek diétája

 

Az SLE-s betegek csaknem felénél észlelhető veseérintettség.

Jellemző tünetek: fehérjevizelés, véres vizeletürítés (a vér lehet szemmel látható, de mikroszkopikus is), magas vérnyomás, vizelet mennyiség csökkenése, vizenyőképződés.

Ha veseérintettség jelentkezik a betegség lefolyása kapcsán, akkor „vesekimélő” étrendet kell a betegnek tartani. A fehérje bevitel mennyiségét a veseelégtelenség szintje határozza meg.

A diéta célja: A veseállapot romlásának lassítása, szövődményeinek kialakulásának megelőzése a megfelelő energiatartalmú ételekkel.

A veseelégtelenségnek négy fokozata van, ennek alapján határozzák meg a fehérje bevitel mennyiségét, ez a vese állapotának romlásával csökken.

Testsúly kilogrammonként: 0,8 g ; 0,7 g illetve 0,6g fehérje bevitele ajánlott, sószegény étrend mellett. A negyedik fokozatban nincs ajánlott fehérje mennyiség, ez már a művese kezelés állapota.

Az élelmiszerek tartalmaznak állati és növényi eredetű fehérjéket.

 

Állati eredetű fehérjék:

  • Húsok, felvágottak, belsőségek, halak
  • Tej-és tejtermékek (különösen a sajtok)
  • Tojás

 

Növényi eredetű fehérjék:

  • Gabonafélék, kenyérfélék, péksütemények
  • Zöldségek, száraz hüvelyesek: szárazbab, lencse, sárgaborsó
  • Gyümölcsök, olajos magvak

 

Ajánlott a III. fokozatban a fehérjeszegény kenyér- és tészta fogyasztása, valamint az ételek liszt helyett keményítővel valósűrítése.

 

Kálium: bevitel csökkentése szükséges a III. – IV. fokozatban. Maximális bevitel: 2000g/nap.

 

Magas kálium tartalmú élelmiszerek:

  • Gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök
  • Zöldségek: burgonya, gomba (laska nem), száraz hüvelyesek, olajos magvak, paraj, sóska, zöldborsó
  • Kakaó, csokoládé
  • Ketchup, paradicsompüré

Az ételek káliumtartalmát csökkenteni lehet az első főzőlé leöntésével is.

 

Foszfor: bevitel csökkentése a IV. fokozatban szükséges. Maximális bevitel: 600-800 mg/nap.

 

Magas foszfor tartalmú élelmiszerek:

  • Húsok, belsőségek, halak – olajos is
  • Felvágottak, májkrémek
  • Búzacsíra, búzakorpa
  • Sajtok, főleg az ömlesztett
  • Fokhagyma, petrezselyem zöld, száraz hüvelyesek
  • Olajos magvak, kakaó, csokoládé

 

Az energia bevitel 30-35 kcal/ testsúlykilogramm/ nap.

Abban az esetben, ha a beteg túlsúlyos, akkor az energia bevitelt csökkenteni kell.

Ennek módja:

  • A „két” luxus- tápanyag: a cukor és a zsiradék mennyiségének korlátozása.
  • Cukor helyett mesterséges édesítőszerek (Canderel, Huxol, Süssina, Polysweet) alkalmazása javasolt.

 

Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszereket: méz, lekvár, befőtt, üdítőitalok, sütemények, édességek.

Zsírszegény élelmiszerek kiválasztása: sovány húsok, halak, sovány felvágottak, sovány tejtermékek.

Energiaszegény ételkészítési eljárások alkalmazása: párolás, sütő- és alufóliában való sütés.

 

 

Véralvadásra ható gyógyszerek szedése SLE-ben, diétája

 

SLE-ben gyakran előfordul, hogy a betegnek különféle véralvadásra ható gyógyszert kell szedni. Ilyen gyógyszer pl.: a Syncumar tabletta. E gyógyszer szedése mellett fontos diétát tartani. A diéta alapja azon alapul, hogy azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását kell a betegeknek kerülnie, amelyek magas K-vitamin tartalommal rendelkeznek. A K- vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban.

 

Melyek ezek az élelmiszerek:

 

  1. A gyógyszer hatását kedvezőtlenül befolyásoló és ezért nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztható élelmiszerek:
  • Alkohol
  • Máj
  • Spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, saláta, szója
  • Málna, eper, narancs
  1. A gyógyszer hatását nem befolyásoló, ezért szabadon fogyasztható élelmiszerek:
  • Paradicsom, uborka, zöldbab, hagyma, gomba, paprika, borsó, kukorica, sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, snidling
  • Alma
  • Húsok, halak
  • Rizs,
  • Burgonya, tésztafélék
  • Tejtermékek, pékáruk

 

Földi Zoltánné

dietetikus

PTE, Immunológiai és Reumatológiai Klinika